Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στους σεισμούς και τα ηφαίστεια;



Οι σεισμοί μπορούν να πυροδοτήσουν τις εκρήξεις των ηφαιστείων κουνώντας το υπόγειο μάγμα σαν μπουκάλι σαμπάνιας μέχρι να πεταχτεί ο φελλός, σύμφωνα με νέα έρευνα ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον ηφαιστειολόγο Ντέηβιντ Πάιλ.

Η έρευνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times του Λονδίνου και του περιοδικού Science, δείχνει ότι τα ηφαίστεια εκρήγνυνται μέχρι τέσσερις φορές συχνότερα μετά από ένα μεγάλο σεισμό, από ό,τι όταν δεν υπάρχει σεισμική διέγερση. Οι επιπτώσεις ενός σεισμού μπορούν να γίνουν αντιληπτές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του και είναι αρκετά ισχυρές για να ξυπνήσουν τα «κοιμισμένα» ηφαίστεια. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός - συνήθως πολλοί μήνες- μετά την αρχική πυροδότηση γι’ αυτό το υπόγειο «κούνημα της σαμπάνιας», μέχρι ο λιωμένος βράχος να αποκτήσει αρκετή πίεση για να εκραγεί.

Η σύνδεση ανάμεσα στα ηφαίστεια και τους σεισμούς ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, όμως η νέα έρευνα παρέχει την πρώτη μακροπρόθεσμη στατιστική διαβεβαίωση για την πρόκληση ηφαιστειακών εκρήξεων μετά από μακρινούς σεισμούς. Η έρευνα στηρίχτηκε σε σεισμικά και ηφαιστειακά δεδομένα από τη Νότια Χιλή - εκεί ακριβώς που ο Δαρβίνος είχε πρωτο-υποψιαστεί την πιθανή σχέση σεισμών-ηφαιστείων το 1835.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Earth and Planetary Science Letters", επισημαίνει ότι όλοι οι μεγάλοι σεισμοί δεν πυροδοτούν κατ’ ανάγκην και μια ηφαιστειακή έκρηξη. Όταν όμως σε μια ευρύτερη περιοχή υπάρχει τόσο ένα ηφαίστειο, όσο και συχνή σεισμική δραστηριότητα, τότε είναι πολύ πιθανό το ένα φαινόμενο να οδηγήσει στο άλλο μετά από αρκετούς μήνες. Ένας μεγάλος σεισμός ταρακουνά τα έγκατα της Γης με ενέργεια εκατομμυρίων πυρηνικών βομβών, πράγμα που αναδεύει το μάγμα κάτω από τα ανενεργά ηφαίστεια.

Την ισχύ των σεισμών την μετράμε με την
κλίμακα Ρίχτερ.
Πατώντας
εδώ, μπορείτε να μεταφερθείτε στον δικτυακό τόπο πληροφόρησης για τα μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση σεισμού και εδώ στον δικτυακό τόπο για τα μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης.

Ας παίξουμε και ένα παιχνίδι για να μάθουμε περισσότερα για τους σεισμούς και τα μέτρα προστασίας, πατώντας
εδώ.

Ας δούμε και την
κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου