Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τα Ηφαίστεια;


Πέρα από τις ζημιές, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η λάβα που βγαίνει από το ηφαίστειο φέρνει και θετικά αποτελέσματα.


  • Συγκεκριμένα, η λάβα με τον καιρό κρυώνει και στερεοποιείται σχηματίζοντας νέα εδάφη. Έτσι λοιπόν, η λάβα με την ηφαιστειακή τέφρα (στάχτη που βγαίνει από το ηφαίστειο), μπορεί να καταστρέφουν τις καλλιέργειες για πολλά χρόνια, όμως το έδαφος εμπλουτίζεται με κάλιο και φωσφορικό οξύ που ειναι πολύ γόνιμο και κατάλληλο για καλλιέργεια (ηφαιστειογενή εδάφη).


  • Στις περιοχές που είτε εμφανίζουν ηφαιστειότητα σε πρόσφατη γεωλογική περίοδο είτε παρουσιάζουν άνοδο ζεστού νερού από μεγάλα εδάφη μέσω ρηγμάτων, παρατηρείται γεωθερμική ενέργεια που ειναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη μέση γήινη με αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά βάθος να απαντώνται υδροφόροι ορίζοντες που περιέχουν νερό ή ατμό υψηλής θερμοκρασίας. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται γεωθερμικά πεδία και, εκεί η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας ειναι εξαιρετικά συμφέρουσα.
    Οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία που περιλαμβάνουν. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:



    1. Ηλεκτροπαραγωγή

    2. Θέρμανση Χώρων

    3. Ψύξη και Κλιματισμό

    4. Ιχθυοκαλλιέργειες

    5. Βιομηχανικές Εφαρμογές όπως αφαλάτωση θαλασσινού νερού

    6. Θερμά Λουτρά
Περιοχές στη χώρα μας με γεωθερμική ενέργεια, ειναι τα ηφαιστειακά νησιά του Αιγαίου (Μύλος, Νίσυρος, Σαντορίνη, Λέσβος, Σαμοθράκη κ.α), πολλές περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη (Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Νέα Κεσσάνη, Νέο Εράσμιο, Τυχερό Έβρου κ.α)

Πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε τη διαδικασία αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας. Και εδώ, πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γεωθερμική ενέργεια στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου